Från idé till färdig bok

Hur går det till att göra en bok? Under hösten arrangerar Landskrona bibliotek en serie föreläsningar där tre fotoboksförfattare presenterar sina böcker under rubriken Från idé till färdig bok.

Från idé till färdig bok: Hans Jonsson – Samer ingen isolerad ö
Tisdag 12 september 18.00
, Landskrona Bibliotek

Hans Jonsson har arbetat som fotograf sedan början på 1980-talet. Han började sin karriär på Sydsvenskan i Malmö där han jobbade fram till 1994 för att därefter bli freelance, främst med magasin- och reklamuppdrag. Hans har tidigare gett ut böckerna Sista dansen med Monica(2005), Hövding med rätt att klippa band, (2012), Barbie älskar Sverige, (2016), samt Samer-ingen isolerad ö, (2021).

Samer-ingen isolerad ö porträtterar Hans Jonsson samer i deras viktiga miljöer och sammanhang. Här möter vi några av de människor som verkar i fjällvärlden och i renskötseln, den vardag som är en naturlig och självklar del av samernas liv sedan urminnes tid. Boken innehåller även samernas egna berättelser och en essä som sätter bilderna i ett historiskt perspektiv. Texterna är översatta till nordsamiska och engelska. Hans har använt sig av våtplåtsfotografi, en fotografisk process från mitten av 1800 talet. Man fotograferar på glas- eller aluminiumplåtar i stället för film och eftersom processen är våt måste man alltid ha sitt ”mörkrum” med sig.

Föranmälan: biblioteketvuxen.program@landskrona.se.

Från idé till färdig bok: Jonas Dahlström – 07:27:47
Tisdag 10 oktober 18.00, Landskrona Bibliotek

Jonas Dahlström är en fotograf från Malmö. Hans första bok 07:27:47 publicerades år 2020 på ett förlag i Tyskland och har belönats med ett flertal internationella priser.

Boken är ett resultat av fyra års utforskande av modernistiska stadsmiljöer i Sverige, från Tomelilla i söder till Luleå i norr. Även Landskrona finns representerat. Jonas framhäver i sina bilder den grafiskt minimalistiska estetik som kan uppstå i samspelet mellan ljus, skuggor och geometriska former i det urbana landskapet. I varje bild är en människa på väg någonstans, som på en resa genom tid och rum. Alla bilder är sorterade efter de klockslag då de togs och utgör därmed en sekvens av ögonblick som utspelar sig under 12 timmar. Tillsammans kan de läsas som en betraktelse av vardagens gång, medan tiden och ljuset sveper över staden.Idag arbetar Jonas på sin andra bok som beräknas bli klar 2025.

Föranmälan: biblioteketvuxen.program@landskrona.se.

Från idé till färdig bok: Anette Nilsson – Nära min far
Torsdag 16 november 18.00
. Landskrona Bibliotek.

Anette Nilsson har arbetat som fotograf sedan slutet på 80-talet, först som pressfotograf, sedan inom media och reklambranschen. Nu kombinerar hon egna projekt och frilansuppdrag, med en tjänst som fotograf och bildredaktör på Märta Måås-Fjetterström i Båstad. Anette har under åren medverkat i olika böcker, bland annat konstboken Se på mattorna – det är jag. Genom kameralinsen och under ett oändligt antal timmar har Anette följt med sin 88-åriga far Kai i hans odling. Först var hon tveksam. Hur ska hon finna något nytt här hos sin far i hans trädgårdsland. Ett skjul, ett växthus och massor av jord. Efterhand tiden går förändras hennes blick och sakta växer nya insikter fram. Bokprojektet med titeln Nära min far är i full gång och i skrivande stund (22 maj) kommer dagen för att boken ska gå i tryck allt närmare. 

Föranmälan: biblioteketvuxen.program@landskrona.se.

Arr: Landskrona bibliotek och Fotoförfattarna/Svenska Fotografers Förbund (SFF), Centrum För Fotografi (CFF) Landskrona Foto. Med stöd av Region Skåne.