19.3.22 – 31.7.22 GERRY JOHANSSON / THE BOOKS

Lokal: Landskrona Foto, Tyghuset. Öppettider: torsdag – söndag kl 12-17, fri entré 

”Jag reser till platser, betraktar dem och försöker lista ut vad de representerar.” 

Med tanke på de tusentals platser världen över som Gerry Johanson betraktat under åren, från Kvidinge till Ulan Bator, är det möjligtvis inte helt ointressant att han är bofast i Höganäs, 46,7 km från Landskrona museum. Under alla omständigheter är det i mörkrummet i hans källare fotografierna når sin fulländning – och förtjänat honom epitet som ”den klassiska svartvita fotografin personifierad”. 

Han bodde i Varberg när han 1961 blev utsedd till svensk skolmästare i färgfotografering. Men de där dagarna är förbi. ”Att fotografera i svartvitt är som att lyssna på radio. Färg är som att titta på tv.” 

Gerry Johansson är en bildkonstnär som har en förmåga att uttrycka sig även i ord. Men också människor som drabbats av hans bilder har strött tänkvärda citat omkring sig: 

”Någon tycks alltid, och alldeles nyss, ha varit i Gerry Johanssons bilder, men alldeles nyss gått därifrån. Det är ingen som har rört något, eller gjort något, inte bråkat, inte stojat, inte stört, inte flyttat på några grejer. Bara varit där en liten stund, promenerat in i ögonblicket, promenerat ut ur bilden.” 

Eller: ”Jag kan inte i en enda av Gerry Johanssons bilder upptäcka något enda litet som gör sig till, eller låtsas vara något annat. Man önskar att man kunde vara en sådan människa. En som inte längre låtsas eller hittar på. Man önskar att man vore en Gerry Johansson-bild.” 

Troligtvis kommer även ett antal besökare till den här utställningen att gå härifrån och önska att de vore en Gerry Johansson-bild. Eller måhända en Gerry Johansson-bok. Här finns ett antal att välja mellan, närmare bestämt hela 42 lika strama som egensinniga fotoböcker utlagda i montrar. I princip alla fotografier avbildar en plats, i princip inget enda en människa.    

Aguilafuente, Spanien 2020 – Gerry Johansson