HEMMA HOS FOTOBOKSFÖRLÄGGAREN

Hur är det att ge ut böcker om fotografi och vad driver folk att ge sig in i den unika världen av skrivande, bild, böcker och formgivning…tillsammans?

Följ med filmare och fotograf Nils Bergendal när han hälsar på hemma hos de fyra skånska fotoboksförlagen Johansson & Jansson,

Null & Void Books, Breadfield Press och Sailor Press. Vi titta in i deras inspirerande bokhyllor och kontor och hör deras tankar om fotobokens betydelse idag och hur den kan tillgängliggöras på bibliotek, museum

och i andra sammanhang. 

Del 1: Johansson & Jansson, onsdag 19 maj

I Höganäs möter vi Gerry Johansson som är den klassiska svartvita fotografin personifierad. Han har under sitt konstnärskap konsekvent fotograferat städer och landskap. Vi får höra Gerry Johansson berätta om förlaget Johansson & Jansson som i första hand ger ut hans egna publikationer men som också har samproducerat med bland annat GunGallery, MACKbooks i London, och Only Photography i Berlin. Del 1 av 4. 

Del 2: Null & Void Books, onsdag 26 maj

Vi åker till Lund och träffar Peo Olsson som sedan 2014 driver Null & Void Books. De ger ut böcker om samtida fenomen inom konst och kultur. Utgivningen fokuserar på projekt som görs i tätt samarbete med konstnärer, skribenter och formgivare. Utgivet material skapar grunden för en långsiktig plattform för arbete med bokprojekt presenterade i specifika sammanhang. Del 2 av 4.

Avsnittet visas ’Live’ på Facebook onsdag 26 maj kl 18.00 och kan sedan ses i efterhand på vår YouTube-kanal.

Del 3: Breadfield Press, onsdag 2 juni

Vi träffar Tony Kristensson och Jenny Lindhe (och terriern Crut) på Breadfield Press i Malmö . Vi tittar in i deras kreativa lokaler på Föreningsgatan som också fungerar som en mötesplats för fotografi och ramverkstad. Förlaget drivs av att förstå fotografers motivation samt processer bakom projekt, fotoböcker och utställningar. Breadfield Press har gett ut flertalet magasin och böcker, däribland det årliga bokpriset Landskrona Foto och Breadfield Dummy Award.  Del 3 av 4.

Avsnittet visas ’Live’ på Facebook onsdag 2 juni kl 18.00 och kan sedan ses i efterhand på vår YouTube-kanal.

Del 4: Sailor Press, onsdag 9 juni

Vi hälsar på bokformgivaren Matilda Plöjel, som grundat och driver Sailor Press från sin studio i Malmö. Vi lyssnar på när Matilda Plöjel berättar om hur hon vill utforska fältet mellan konst och grafisk formgivning. I nära samarbete med konstnärerna tar hon fram publikationer som undersöker konstnärens arbete såväl som boken som medium. Del 4 av 4.

Avsnittet visas ’Live’ på Facebook onsdag 9 juni kl 18.00 och kan sedan ses i efterhand på vår YouTube-kanal.

Filmserien är del av projektet Fotoboken, kulturstöd, föredrag och workshops. Ett samarbete mellan Landskrona bibliotek, Landskrona museum, Landskrona Foto samt Fotoförfattarna/SFF. Med stöd av Region Skåne. 

Filmerna är producerade av Nils Bergendal.