Jean Hermanson och Dublins barn – det första och sista arbetet

Jean Hermanson och Dublins barn är en utställning som producerats i anslutning till Landskrona Stads förvärv av Hermansons samlade livsverk.

I slutet av 60-talet reser fotografen Jean Hermanson (1938 – 2012) till Dublin. Hans plan är att med kameran som redskap följa i James Joyces fotspår. Men istället för att återskapa Leopold Blooms dygnsvandring väljer han att rikta kameran åt barnens håll. Barnen blir Hermansons ledsagare in i gatans värld av både mörker och lek, och hans dokumentation av deras liv formar sig till ett omfattande och rikt arbete med en stark känsla för deras upplevelser.

Fotografierna från Dublin var Hermansons första stora fotografiska arbete. Men det skulle dröja nästan femtio år innan han mot slutet att sitt liv började sortera i det innehållsrika materialet. I utställningen på Landskrona Museum visas även denna kreativa process; kontaktkartorna presenteras jämsides med Jean Hermansons bilder av den irländska huvudstaden.

Organiserad av: Landskrona Foto och Landskrona museum. Produktionsår: 2016. Curator: Jenny Lindhe i samarbete med Nils Petter Löfstedt. Utställningen är tillgänglig för turné. Kontakta oss på info@landskronafoto.org för mera information.