KUlturnatt 11/10

Varje höst, för en kväll, lyser Kulturnatten upp höstmörkret i Landskrona och runt om centrum finns aktiviteter för stora och små. Stan myllrar av kulturliv! Årets Kulturnatt äger rum fredagen den 11 oktober kl 18.00- 22.00 och Landskrona Foto är självklart med.

Förutom våra två aktuella utställningar SVÄRTA & Svenska Fotobokspriset så visar vi modedesignern Erik Olssons kollektion BOJSKAUT, en kollektion som har inspirerats av Jean Hermansons fotografier av industriarbetarnas vardag under 1960 och 1970-talet.  

Under kvällen kommer också vi ha två boksläpp; Vår tidigare residens fotograf Carlos Albas bok The Taste of The Wind som kombinerar fotografier ur Landskrona Museums arkiv med nytagna bilder av staden och invånarna för att tala om globala migrations frågor och Sebastian Sardis bok Black Diamond som handlar om kolbrytning i Indien.

20.00 – 20.30: Modedesigner Erik Olsson visar sin herrkollektion BOJSKAUT inspirerad av Jean Hermanson fotografier.

Med mitt examensprojekt vill jag undersöka möjligheter att föra samman estetiska uttryck med praktisk funktion och skydd. Kommer framtidens mode att behöva ge oss människor ett skydd mot yttre föroreningar? Redan nu används munskydd i flera av världens största städer på grund av förorenad luft. Skydden håller på att bli en del av människors vardagsgarderob. Vad händer med modets estetiska funktion och förmåga att väcka känslor? Går det att förena den praktiska funktionen med mode som uttryck?  

Genom Jean Hermansons kameralins dokumenterades industriarbetares vardag. En historia om gemenskap och ohälsosamma miljöer, men det jag framför allt ser är en oredigerad verklighet.

Under arbetets gång har jag ställt mig frågan om jag kan utforma en kollektion som får bäraren att känna sig skyddad också med tanke på dagens oroliga samhällsklimat och turbulensen på sociala medier. Som en kontrast till alla redigerade bilder av verkligheten vill jag skapa en kollektion som är verklig för mig, ämnad att användas och åldras med bäraren. Textilierna har ett yttre lager som blir vackrare med tiden, samtidigt som de närmast kroppen ska kännas behagliga och skapa ett mikroklimat mellan beklädnaden och bäraren.

20.30 – 21.00: Bokpresentation och signering av SEBASTIAN SARDI BLACK DIAMOND

Sebastian Sardi reste till de östra kullarna i Jharkhand i Indien – en av de rikaste mineralzoner i världen med cirka 29 procent av Indias kolfyndigheter – för att dokumentera kolbrytning. På grund av den enorma mängden mineraler som kolbrytningen ger är industrierna i den här delen av landet avgörande för nationen. Värdet av de svarta diamanterna – kolbrytningen – uppgår till omkring 1 500 miljoner US-dollar årligen. Boken är utgiven på Kehrer Verlag, 2019.

Under hela kvällen: Bildvisning och boksläpp av Carlos Albas nya bok The Taste Of The Wind.

Under sin residenstid i Landskrona (2017) arbetade den spanska fotografen Carlos Alba med Landskrona Museums arkivsamling. Där hittade han bland annat bilder av de första flyktingarna i Landskrona. Därefter tog han fotografier av dagens immigranter i Landskrona för att skapa ett nytt ”Landskrona Familjealbum”.

I sitt arbete och bok The Taste Of The Wind kopplar han sedan samman dessa arkivfotografier med de samtida fotografierna till en psykologisk resa mellan förflutet och nutid. Genom sitt projekt vill Carlos Alba ifrågasätta vad fotografin minns och glömmer, för vem och i vilket syfte. Hans arbete är en hyllning till de människor som alltid söker efter frihet. De vet inte om de kommer att hitta den, men åtminstone kan de njuta av att smaka på vinden. Boken är utgiven på Landskrona Foto Publishing, 2019.