2.2 kl 17.30 När världen fick färg – en föreläsningskväll om autokromer i Sverige med Eva Dahlman & Gösta Sandberg

Plats: Biografen, Landskrona Foto, Datum: Fredag 2 Februari 2024. Tid: kl 17.30-20.00. Föranmälan krävs för vi har begränsat antal platser i biografen.

17.45-18.30 Eva Dahlman
18.30-19.00 Paus, det bjuds på soppa & bröd och något drickbart.
19.00-19.45 Gösta Sandberg

Auguste Léon, Vika, Sverige, 1910, Musée départemental Albert-Kahn 

Redan på 1840- och 50-talet färglades de första fotografierna – daguerreotyperna. Den första färgbilden lanserades redan 1861, men det var genom bröderna Lumières autokrommetod 1907 som färgen slog igenom. Lika delar rött, grönt och blått infärgade potatisstärkelsekorn fördelade över en glasplåts korniga struktur gav autokromerna en mild färgskala och en målerisk karaktär som liknar pointillistiskt måleri. Vilka använde autokrommetoden och vad fotograferade man? Vem var Auguste Lèon som fotograferade i Sverige 1910, och vad är Archives de la Planète i Paris som innehåller en enorm samling med autokromer från hela världen?

Eva Dahlman, Foto: Åke Ericson

Eva Dahlman är fotohistoriker och etnolog. Hon har varit intendent vid Nordiska museet och arbetat med de fotografiska samlingarna, och därefter arbetat som förste bibliotekarie vid Kungliga biblioteket med fotografi som specialområde. Vidare har hon publicerat artiklar i fotohistoriska ämnen, såväl i Sverige som internationellt, samt skrivit två böcker. Under 2024 ger Bokförlaget Arena ut hennes bok Kvinnor bakom kameran 1848-1968. Mediehistorikern Magnus Bremmer och fotohistorikern Björn Axel Johansson är medförfattare. Bildredaktör är Lena Wilhemsson.

Efter pausen hör vi Gösta Sandberg föreläsa om Rickard Åmans autokromer från åren 1925-1940. Åman var banktjänsteman och amatör. Genom sitt fotointresse efterlämnar han bilder från familjen Åmans liv i Alingsåstrakten, Kungälv och Göteborg. Samtliga av hans bilder, varav 400 autokromer, finns på Alingsås museums bildarkiv. Under föreläsningen visar Gösta Sandberg ett urval av autokromerna.

Gösta Sandberg, Självporträtt

Gösta Sandberg är fotograf och har tidigare varit intendent på Alingsås museum. Under sina 30 år på museet arbetade han med utställningar, och dokumentationer av verksamheter i staden. Han har arbetat med egna projekt på Hebriderna och i Bretagne, Finistère med utställningar på båda platserna. Sandberg har även gett ut tre böcker om Karl Åsén, Bretagne och om Alingsås.