PROGRAM FÖR SKOLOR

I SEPTEMBER ÄR DET DAGS FÖR DEN SJUNDE UPPLAGAN AV LANDSKRONA FOTO FESTIVAL. I ÅR MEDVERKAR ETT 50-TAL FOTOGRAFER I 22 UTSTÄLLNINGAR.

ÅRETS TEMA ”MINNETS ARKITEKTUR” GÅR SOM EN RÖD TRÅD GENOM UTSTÄLLNINGARNA. FLERA AV DEM BERÖR MINNETS ROLL NÄR VI SKAPAR OCH ÅTERSKAPAR VÅR VERKLIGHET. EXEMPEL PÅ HUR MINNET SOM KOLLEKTIVT BEGREPP KAN PÅVERKAS LYFTS FRAM.

VEM ÄR VI? VAR KOMMER VI IFRÅN? VAD ÄR DET KOLLEKTIVA MINNET AV DEM VI ÄR? VI BÄR ALLA PÅ VISSA IDÉER OM VILKA VI ÄR SOM ETT KOLLEKTIV, SOM SAMHÄLLE OCH SOM ETT LAND. MEN HUR SKAPAS OCH UPPRÄTTHÅLLS DESSA HISTORIER OM IDENTITET? VARMT VÄLKOMNA !

PEDAGOGISKA PROGRAM:

VISNINGAR AV UTSTÄLLNINGAR UNDER LANDSKRONA FOTO FESTIVAL ERBJUDS FÖR SKOLOR VARDAGAR 7–18 SEPTEMBER MELLAN 08.30–16.00.VISNINGARNA ÄR 45 MIN OCH BOKAS VIA CARITA HERMANSSON I MINNESBANKEN PÅ LANDSKRONA MUSEUM:0418-47 31 23, CARITA.HERMANSSON@LANDSKRONA.SE

FÖRFRÅGAN OM VISNING KAN OCKSÅ LÄMNAS VIA DETTA FORMULÄR: HTTPS://WWW.LANDSKRONA.SE/SE-GORA/KULTUR-NOJE/MUSEEROCHKONSTHALL/MUSEUM/BOKNINGSFORFRAGAN/

GRUNDSKOLA OCH GYMNASIUM I LANDSKRONA, SVALÖV OCH KÄVLINGE, SAMT SFI FRÅN LANDSKRONA GÅR HELT GRATIS.
ÖVRIGA GRUND- OCH GYMNASIESKOLOR BETALAR 350 KR PER KLASS (MAX 25P/GRUPP).
VUXENUTBILDNINGAR: 500 KR/GRUPP (MAX 25P) DAGTID MÅN-FRE.
FÖR ATT ÖPPNA UPP UTANFÖR ORDINARIE ÖPPETTIDER TILLKOMMER 500 KR.

Patrick Waterhouse. Which Way? Restricted with Jessica Napanangka Lewis. 2014-2018

FOKUS: IDENTITET

I SAMARBETE MED WARLPIRIERNA HAR FOTOGRAFEN PATRICK WATERHOUSE SKAPAT BILDSERIEN RESTRICTED IMAGES, DÄR DE TILLSAMMANS DOLT ABORIGINERNAS IDENTITETER ENLIGT TRADITIONELLA KONSTTEKNIKER MED PRICKAR. ARBETET ÄR, FÖR WATERHOUSE, EN UTFORSKNING AV FOTOGRAFIETS ROLL I ETT KOLONISERAT SAMHÄLLE DÄR DET HISTORISKT FÖRKNIPPATS MED FÖRTRYCK. ROGER EBERHARDS SERIE HUMAN TERRITORIALITY BERÖR OLIKA FORMER AV GRÄNSER SOM MÖJLIGGÖR NYA SÄTT ATT SE PÅ REDAN ETABLERADE IDENTITETER. HUR FORMAS KOLLEKTIVA UPPFATTNINGAR AV IDENTITETER? HUR KAN NYA IDENTITETER SYNLIGGÖRAS OCH VAD HÄNDER DÅ MED DE GAMLA?

PLATS: LANDSKRONA MUSEUM OCH SLOTTSPARKEN.

LÄNGD: 45 MIN.

ÅLDER: FRÅN ÅK 6 OCH UPPÅT. VISNINGARNA ANPASSAS UTIFRÅN GRUPPEN.

Glaciér 2, 2016. © Noémie Goudal

FOKUS: VISUALISERADE KLIMATFÖRÄNDRINGAR

PROJECT PRESSURE HAR FUNNITS SEDAN 2008 OCH PÅ OLIKA SÄTT VISUALISERAT KLIMATFÖRÄNDRINGARNA PÅ GLACIÄRER. ARBETET KAN SES SOM EN DIREKT UPPMANING TILL MYNDIGHETER SÅVÄL SOM TILL INDIVIDER ATT AGERA PÅ KLIMATKRISEN. MED EN PLACERING SOM SKAPAR EN UNIK VISUELL KOPPLING MELLAN BILDER OCH VATTEN, VISAS VERK AV SIMON NORFOLK, EDWARD BURTYNSKY, NOEMIE GOUDAL, KLAUS THYMANN OCH PETER FUNCH.

ÄR VISUALISERINGAR AV KLIMATKRISEN ETT EFFEKTIVT SÄTT ATT UPPNÅ FÖRÄNDRING? HUR GESTALTAS DET I SÅ FALL BÄST? VILKEN ROLL SPELAR KONST OCH KULTUR I KLIMATFRÅGAN OCH VILKET ANSVAR FINNS DÄR?

PLATS: UTANFÖR HOTELL ÖRESUND.

LÄNGD: 45 MIN.

ÅLDER: FRÅN ÅK 6 OCH UPPÅT. VISNINGARNA ANPASSAS UTIFRÅN GRUPPEN.

Maja Daniels, Untitled image from Elf Dalia (Mack 2019)

FOKUS: DOKUMENTATION OCH FIKTION

MED UTGÅNGSPUNKT I BÅDE FAMILJEARKIV OCH GEOPOLITIK, BYGGS TVÄRVETENSKAPLIGA BERÄTTELSER FRAM. DE PERSONLIGA TILLVÄGAGÅNGSSÄTTEN RÖR SIG OFTA I SKÄRNINGSPUNKTEN MELLAN DOKUMENTATION OCH FIKTION. SIM CHI YIN, SILVIA ROSI, LEE CHAI CHUNG, YIM SUI FONG, ANAIS LOPEZ OCH MAJA DANIELS BILDER ERBJUDER NYA PERSPEKTIV PÅ DET FÖRFLUTNA, DÄR DE FAMILJÄRA RELATIONERNA OFTA ÄR I FOKUS.

VILKEN ROLL FYLLER FIKTIONEN I DET DOKUMENTÄRA BERÄTTANDET ?

PLATS: KONSTHALLEN OCH TYGHUSET.

LÄNGD: 45 MIN.

ÅLDER: FRÅN ÅK 6 OCH UPPÅT. VISNINGARNA ANPASSAS UTIFRÅN GRUPPEN.

FOKUS: FOTOGRAFI I NY FORM – UNDER (DE)CONSTRUCTION 

I denna utställning visas verk av 28 internationella fotografer. Deras arbeten rör sig mellan allt från tankar kring olika familjekonstellationer till projekt om den okända framtiden. Här har man möjlighet att ta del av fotografi i en delvis ny skepnad då dessa konstnärer testar fotografins gränser både i metod och form. 

Vi får till exempel följa med på en digitalt konstruerad naturhajk. Längs med vägen konsumerar vi bilden av naturen, mer än själva platsen i sig, samtidigt som vi guidas av besvikna röster samplade från nätrecensioner. Och i en spegelinstallation får vi se vardagliga miljöer i nya sättningar som får oss att ifrågasätta vår uppfattning av tillvaron. Här möter vi även AI-genererade fotografier, kan det vara framtidens människa som i sin ”ovana förklädnad” tittar tillbaka på oss? 

Kanske kan man se detta som ett sökande efter andra strukturer att förhålla sig till, i en tid när vi närmar oss slutet för världen som vi känner den. 

PLATS: EXERCISHALLEN 

LÄNGD:  30 MIN. 

ÅLDER: FRÅN ÅK 3 OCH UPPÅT. VISNINGARNA ANPASSAS UTIFRÅN GRUPPEN.