PROGRAM FÖR SKOLOR

PEDAGOGISKA PROGRAM:

VISNINGAR AV UTSTÄLLNINGAR UNDER LANDSKRONA FOTO FESTIVAL ERBJUDS FÖR SKOLOR VARDAGAR 5–16 SEPTEMBER MELLAN 08.30–16.00.

VISNINGARNA ÄR 45 MIN OCH BOKAS VIA CARITA HERMANSSON PÅ LANDSKRONA MUSEUM:0418-47 31 23, CARITA.HERMANSSON@LANDSKRONA.SE

GRUNDSKOLA OCH GYMNASIUM GÅR GRATIS PÅ VISNINGAR. (MAX 25P/GRUPP).
VUXENUTBILDNINGAR: 500 KR/GRUPP (MAX 25P, festival biljett är inkluderad i detta pris) DAGTID MÅN-FRE.
FÖR ATT ÖPPNA UPP UTANFÖR ORDINARIE ÖPPETTIDER TILLKOMMER 500 KR.

VUXENUTBILDNINGAR SOM BESÖKER FESTIVALEN KAN KÖPA EN GRUPPBILJETT (MAX 25P/GRUPP) FÖR 500kr VARE SIG DE HAR BOKAT GUIDAD VISNING ELLER EJ. BOKAS VIA CARITA HERMANSSON I PÅ LANDSKRONA MUSEUM:0418-47 31 23, CARITA.HERMANSSON@LANDSKRONA.SE

Årets festivaltema berör frågan: Vem är fotografin egentligen till för? Och hur viktigt är fotografin för samhället? Totalt på fotofestivalen visas ett tjugotal utställningar av internationellt erkända fotografer som adresserar aktuella samhällsfrågor. Visningarna för skolor fokuserar på utställningarna på museet och i konsthallen.

Haley Morris-Cafiero – The Bully Pulpit

VISNING LANDSKRONA MUSEUM

Haley Morris-Cafiero – The Disobedient Body

Haley Morris-Cafiero (USA) är konstnär, artist, provokatör, åskådare.
I utställningen visas 4 av Haley Morris-Cafieros fotoprojekt.

Projektet Wait Watchers blev viralt 2015 när Haley Morris-Cafiero tog bilder av sig själv på gatan – och fångade förbipasserandes kritiska och frågasättande ansiktsuttryck. Tusentals människor mobbade henne på nätet. Hennes svar blev projektet The Bully Pulpit (ungefär ”Mobbarens predikstol”). I Buoyant Force (ungefär ”Flytstyrkan”) samarbetade hon med några av dem hon fått kontakt med i tidigare projekt, skapade kostymer och föreställningar. Bilderna togs i en undervattenstank. Haley Morris-Cafieros projekt What Does Invisibility Look Like? tar upp mobbning i den digitala världen, något som drabbar många unga i dag. Frågor som berör diskriminering på grund av utseende, färg eller kön tas upp. Utställningen är interaktiv med bilder som styrs av besökarnas ögonrörelser.

Vi tittar på bilderna i utställningen och reflekterar kring vad som händer i bilden – vad är det vi ser, fotografens budskap och blicken – vem är det som tittar på vem egentligen?

Visning ca 45 minuter.
Från Åk 6 –
Bokningsbart 5/9 – 21/10

VISNING LANDSKRONA KONSTHALL                                                           

I konsthallen visas 5 utställningar med 6 fotografer. Fotoprojekt från olika delar av världen som alla berör motstånd och aktivism där fotografin används som ett verktyg att dokumentera och att uppmärksamma aktivistiska händelser och hjälper oss reflektera kring det som sker. Alla verken berör på något sätt mänskliga konflikter, skärningspunkter och svagheter. Det handlar bland annat om en apokalyptisk katastrof likt myten om Atlantis, kamp mot förtryck, mänskliga rättigheter och inre och yttre kamp.

Visningen fokuserar på bilden och fotografin som verktyg. Vi tittar på ett urval av bilderna i utställningen, reflekterar kring verken och stannar upp vid det som fångar elevernas intresse. Är ni speciellt intresserade av någon fotograf – meddela detta i bokningen.

Visning ca 45 minuter.
Från Åk 6 –
Bokningsbart 5/9 – 16/9

WORKSHOP MED FOTOGRAF HALEY MORRIS-CAFIERO

PÅ LANDSKRONA MUSEUM

TEMA ANTI-MOBBNING MED PRAKTISK
FOTOVERKSTAD

Fredag 2/9 kl 9–11.30
Fredag 2/9 kl 12.30–15
Måndag 5/9 kl 9–11.30
Måndag 5/9 kl kl 12.30–15
Antal deltagare: max 10 elever per tillfälle
Ålder: Högstadiet–gymnasiet
Observera att workshopen hålls på engelska

Workshopen är gratis och bokas via Carita Hermansson på Landskrona museum. 0418-47 31 23, carita.hermansson@landskrona.se


Using Photography to Overcome a Challenge
”In this workshop, participants will learn strategies to find confidence to overcome a challenge through self-portrait photography. By discussing the background of the project The Bully Pulpit, I will share how I was empowered by photography to take revenge on thousands of people who cyberbullied me. Participants will engage in discussions, create costumes and a portrait of themselves in their costume.”
/ Haley Morris-Cafiero

Välkommen till en workshop med Haley Morris-Cafiero
Vi inleder med att titta på och prata om bilderna i fotoprojektet The Bully Pulpit som visas i Haleys utställning på Landskrona museum. Vi pratar om viralt mediegenomslag och Hayley berättar om cybermobbningen som hon utsattes för i samband med projekten och hur hon använde fotografi för att övervinna den svårigheten. Vi får exempel på hur det kan göras (humor, dokumentär etc.).
Sedan följer den praktiska workshopen där varje deltagare individuellt får skapa en enkel kostym till ett självporträtt. Haley och museets pedagog hjälper till med detta. Vi arbetar med rekvisita och gör en utstyrsel till porträttet utifrån ett ord som eleven vill att bilden ska utstråla. Haley tar porträtten och gruppen hjälper till att regissera.

Haley Morris-Cafiero, född i Atlanta, USA, tog examen vid University of North Florida i fotografi och senare konstexamen vid University of Arizona. Hennes bok The Watchers publicerades 2015 and hennes andra bok The Bully Pulpit kom 2019. Hon representeras av TJ Boulting Gallery i London och undervisar vid University of Northampton.

Haleys utställning The Disobedient Body visas mellan 2/9–23/10
på Landskrona museum. Läs mer här.