7.12 kl 18.00 SAMTAL MED LOTTA TÖRNROTH PÅ LANDSKRONA BIBLIOTEK

Datum: 7 december 2021 Tid: kl 18.00-19.00 Plats: Landskrona Bibliotek

Möt fotografen och konstnären Lotta Törnroth i ett samtal med bibliotekarien Annika Liljengren om hennes verk och att använda litteratur för att skapa sina berättelser.

Lotta Törnroth är konstnär och arbetar med fotografi, text, skulptur och akvarell. I hennes verk bearbetas teman som havet och döden, hon använder sig av litteratur för att skapa sina berättelser. I Törnroths första fotobok Att vänta på det oundvikliga: berättelser från havet (Blackbook Publications, 2014) har hon vid sidan av sina fotografier använt sig av boksidor från skönlitterära böcker där havet skildras. Våren 2019 publicerades Törnroths andra fotobok Imaginära öar (Blackbook Publications). Boken utspelar sig i Nuuk, Grönland, där Törnroth är på ateljévistelse. Innan resan dit läser hon Märta Tikkanens bok Storfångaren, som utspelar sig i Grönland, och den kom att påverka vistelsen starkt. I Törnroths fotografier utsätter hon sig för havet. Tidiga morgnar, i isande kyla och med långa exponeringstider står hon och agerar med ljuset från en ficklampa som en kommunikatör mellan havet och betraktaren av bilden.

Törnroth (f. 1981 i Solna) har en konstnärlig masterexamen i fotografi (2014) från Aaltouniversitetet, högskolan för konst, design och arkitektur i Helsingfors, Finland och en konstnärlig kandidatexamen (2012) från Högskolan för fotografi vid Göteborgs universitet numera HDK Valand i Göteborg. Hennes senaste separatutställningar var på Fotogalleriet Hippolyte i Helsingfors, Finland, i februari 2019 och på Mörby gård skulpturpark i augusti 2020. Sommaren 2021 deltog hon i grupputställningen Havet på Kalmar Konstmuseum.
Programmet arrangeras i samarbete med Lighthouse och Landskrona Bibliotek

Föranmälan: biblioteketvuxen.program@landskrona.se