THE PINK AND BLUE PROJECT /JEONGMEE YOON

DATUM: 15 MAJ- 27 OKTOBER 2021 PLATS: UTOMHUSUTSTÄLLNING PÅ JÄRNVÄGSGATAN I LANDSKRONA

För sitt Pink and Blue Project har den sydkoreanska konstnären JeongMee Yoon spenderat mer än tio år på att fotografera koreanska och amerikanska flickor och pojkar omgivna av sina ägodelar på sina rum. Genom den groteskt överbelastade enhetligheten väcker bilderna frågor om könsstereotyper å ena sidan och konsumentvanor å den andra.

JeongMee Yoon inledde projektet med en svit fotografier i 2005 som visar hur häpnadsväckande framgångsrik global marknadsföring har varit i att främja den extrema tudelning i färger som dominerar barnkammare från New York City till Seoul. Inledningsvis ville fotografen bara dokumentera sin femåriga dotters fixering vid färgen rosa och arrangerade alla hennes rosafärgade ägodelar kring flickan i hennes rike. De bilderna blev utgångspunkten för The Pink and Blue Project, som Yoon har bedrivit sedan dess. Därefter har Yoon besökt familjer med småbarn, främst i New York City och Seoul, och fotograferat barn i deras sovrum omgivna av en uppsjö av monokroma föremål. Flickorna och pojkarna verkar nästan uppslukas av den stora massan av likadana, ständigt återkommande föremål: den ena prinsessan efter den andra i grälla Hello Kitty och Barbie-världar dyker upp i flickrum lika ofta som blå action-figurer och sportartiklar dyker upp i pojkarnas rum.

Genom arrangemanget och enhetligheten ser fotografierna mer ut som om de visar varor i en leksaksaffär snarare än ett litet barns livsmiljö. Dessutom redovisar bilderna hur den symboliska användningen av färgscheman från tidig ålder leder till skapandet av könsidentitet. Genom att använda en mellanformatkamera och placera de mindre föremålen i förgrunden skärper fotografen intrycket av överfyllda rum. På några av bilderna behöver betraktarna till och med några sekunder innan de tydligt kan identifiera vart och ett av barnen bland alla saker. ”När jag fotograferar ber jag barnen att ge mig ett så neutralt uttryck som möjligt. Bland de fem till åtta filmrullarna jag tar under varje session letar jag efter de subtila gesterna som röjer varje barns karaktär” sammanfattar Yoon sin arbetsmetod.

Född i Seoul i Sydkorea 1969 studerade JeongMee Yoon måleri vid Seoul National University, fotografi och design vid Hongik University i Seoul samt studerade vid School of Visual Arts i New York. Som vinnare av Daumpriset 2006 höll hon en framgångsrik separatutställning på Kumho Museum of Art i Seoul. Boken The Pink and Blue Project publicerades av Parkgeonhi Foundation (Seoul) 2007 (och av Hatje Cantz i Tyskland 2018). Hennes nästa bok Animal Companions publicerades av IANN (Seoul) 2015. År 2011 vann hon första priset vid The Sovereign Asian Art Prize, Hong Kong med The Pink & Blue Project II och Ilwoo Photography Award i Seoul 2018.